Medialle

Mediatiedote 23.11.2020 – EDUXR Fall 2020

Työn ja oppimisen tulevaisuuden hohdetta EDUXR Fall 2020 -tapahtumassa

Keväällä 2020 alkanut poikkeustilanne järisytti läsnäoloon perustuvia sosiaalisia sidoksia ja pakotti työyhteisöt fyysiseen etäisyyteen. Kohtaaminen ja yhdessäolo ovat tarpeita, joille on sijansa oppimisessa ja työssä. Näihin tarpeisiin vastaamaan syntyi EDUXR 2020 -tapahtuma, jossa oppimisen asiantuntijat kohtasivat AltspaceVR -virtuaalimaailmassa. 

Nyt marraskuun pimeydessä olemme jo kokeneita etätyöläisiä, joten on aika katsoa tulevaisuuteen ja antaa sen kipinöidä. EDUXR FALL 2020 tarjoilee oppimisen ja työn tulevaisuudesta kiinnostuneille kurkistuksen tulevaisuuden työkavereihin, laajennetun todellisuuden työympäristöihin ja mullistuvaan työn teon kulttuuriin. Puhujina ovat alan innovaattorit ja säkenöivät huippuosaajat. 

ThingLinkin Ulla-Maaria Koivula muutti perheineen Piilaaksosta Pohjois-Karjalaan ja nyt Kontiolahdelta työskennellään sekä Facebookille että globaalille startupille. Koivula puhuu tapahtumassa työn tulevaisuudesta sekä siitä, miten etätyöparatiisi voi olla missä vain. Henri Pirkkalainen ja Osku Torro Tampereen yliopistosta avaavat puolestaan sitä, millaista oppiminen virtuaalimaailmoissa on – elämyksellisempää ainakin? 

YLE Innovationsin Wesa Aapro, Satu Keto, Jari Lahti ja Jouni Frilander kertovat YLE:n XR-kehitystyöstä ja tutustuttavat osallistujat tulevaisuuden työkavereihin. Esitysten lisäksi ohjelmaan on varattu runsaasti aikaa tutustua erilaisiin virtuaalitodellisuuteen rakennettuihin oppimisen ja työnteon maailmoihin sekä kohdata mielenkiintoisia tuttavuuksia. Iltaohjelman kruunaa ainutkertainen timantti: Heikki Salo esittää avatarina akustisesti Miljoonasateen klassikkohitin ”Marraskuu”. 

– Virtuaaliympäristöissä oppiminen on tutkimusten mukaan tehokkaampaa kuin perinteisessä oppimisympäristössä, kertoo Tampereen yliopiston digijohtaja Juha Eskelinen ja jatkaa. – Olemme mullistavan asian äärellä. Jo nyt pystymme työskentelemään ja oppimaan täysin riippumatta siitä, missä satumme asumaan, mutta tulevaisuudessa työskentelyn tavat ja ympäristöt ovat yhä toimivampia ja monipuolisempia. 

– Miltä tulevaisuuden työkaveri voisi näyttää? Miten tulevaisuuden työkaveria, digitaalista kaksosta voi opettaa ja voisiko sillä teettää kaikki ikävät työt, pohtii opettajankouluttaja Merja Juntunen Jyväskylän yliopistosta. – Ja tarvitaanko enää fyysisiä toimitiloja? 

– Vuorovaikutuksen intuitiivisuus kärsii digivälitteisessä etätyöskentelyssä ja -oppimisessa. Toimivat virtuaalimaailmat ja avatarit tuovat meille takaisin myös luontevat fyysisen maailman viestintäkeinot, mikä tekee niistä varteenotettavia työ- ja oppimisympäristöjä, miettii verkko-opetuksen asiantuntija Ilona Laakkonen JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta. – Lisäksi virtuaalisesti voi kokea sellaista, mikä ei fyysisessä maailmassa ole mahdollista. Realiteetit eivät enää rajoita. 

EDUXR FALL 2020 kutsuu sinua – liity mukaan marraskuiseen kimallukseen! 

EDUXR Fall 2020 -tapahtuma AltspaceVR:ssä torstaina 26.11. klo 13 alkaen. Ohjelma ja ohjeet osallistumiseen: https://bit.ly/eduxrfall2020

Lisätietoa:

Juha Eskelinen, Tampereen yliopisto, juha.eskelinen@tuni.fi, +358400607548 Merja Juntunen, Jyväskylän yliopisto, merja.juntunen@jyu.fi, +358408054252
Ilona Laakkonen, JAMK, ilona.laakkonen@jamk.fi

Mediatiedote 14.4.2020

Oppimisen tulevaisuutta tehdään nyt:
EDUXR 2020-tapahtuma laajentaa oppimisen virtuaalitodellisuuteen


Vallitseva poikkeustilanne innostaa uusiin teknisiin ratkaisuihin niin työnteossa, oppimisessa kuin vapaa-ajallakin. Laajennettu todellisuus (XR) mahdollistaa toisen ihmisen kohtaamisen immersiivisissä, uppouttavissa, ympäristöissä. Tällaisia ratkaisuja tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan.

Ensimmäinen suomenkielinen laajennetun todellisuuden tapahtuma, EDUXR 2020, järjestetään AltSpaceVR -ympäristössä 16.-17.4. Se kokoaa oppimisen ja virtuaalitodellisuuden asiantuntijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet keskustelemaan alan uusimmasta tutkimuksesta ja tulevaisuuden näkymistä, teknologisista ratkaisuista, etäopiskelun ja -työnteon “uudesta normaalista” sekä kokemaan immersiivistä virtuaalista läheisyyttä toisten osallistujien kanssa.

Kahden päivän aikana asiantuntijat ottavat laajasti kantaa VR:n mahdollisuuksiin oppimisessa, virtuaaliympäristöjen rakentamiseen sekä opettajien digivalmiuksiin ja ammatillisen asiantuntijuuden kehittämiseen. Tapahtuma mahdollistaa lisäksi aitoja kohtaamisia ja keskusteluja esitysten ulkopuolella.

EDUXR 2020:n sisältö on timanttia ja esiintyjät ovat eturivin oppimisen ja oppimisteknologioiden asiantuntijoita. Helsingin yliopiston professori Kirsti Lonka keskittyy keynote-puheenvuorossaan siihen, mitä hyvää vallitseva poikkeustilanne voi tuoda suomalaiseen oppimiskulttuuriin.

Professori Pasi Vahimaa Itä-Suomen yliopistosta ja apulaisprofessori Henri Pirkkalainen Tampereen yliopistosta vievät kuulijat virtuaalitodellisuuden laboratoriomaailmoihin ja korkeakoulujen kansainvälisiin tutkimushankkeisiin. Jyväskylän yliopiston professori Päivi Häkkinen joukkoineen virittää osallistujat pohtimaan ja keskustelemaan oppimisesta virtuaalitodellisuudessa.

– VR yleistyy ennakoitua nopeammin ja muuttaa sekä koulutuksen, oppimisen, työnteon että kohtaamisen täydellisesti. Samana päivänä voit olla vaikkapa New Yorkissa, Sydneyssä, Äkäslompolossa ja lopuksi vaikka Marsissa, idean isä, Tampereen yliopiston digijohtaja Juha Eskelinen kertoo.

– Pedagogina minua kiinnostaa, miten voimme tarjota erilaisille oppijoille parhaan mahdollisen immersiivisen ja yhteisöllisen oppimiskokemuksen. XR-teknologiat laajentavat oppimisen todellisuuksia ja avaavat ennen näkemättömiä mahdollisuuksia. Ne tulevat mullistavat oppimisen materiaalit ja palvelut, opettajankouluttaja Merja Juntunen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

– Nyt tarvitaan rohkeita soihdunkantajia, näkeviä, kokevia ja tekeviä edelläkävijöitä myös oppimateriaalien tuottajien ja kustantajien keskuudesta. Tässä on mielestäni suomalaisen koulutusviennin tulevaisuus, Juntunen täydentää.

EDUXR 2020 –tapahtuman järjestävät virtuaalitodellisuudessa Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto yhteistyössä JAMK:n ammatillisen opettajakorkeakoulun sekä ITK2020-tapahtuman kanssa AltspaceVR-ympäristössä 16.- 17.4.2020. Siihen voi osallistua sekä VR-laseilla että tietokoneella. Lisätietoa ja yksityiskohtaiset ohjeet osallistumisesta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta https://eduxr.fi.

Tapahtuman taustalla on Business Finlandin rahoittama Co-Creation-hanke “Laajenevat oppimisen todellisuudet”. Hanke rakentaa laaja-alaista VR-toimijoiden verkostoa, jonka yhteisellä asiantuntemuksella syntyy kansainvälisesti merkittävää VR-teknologiaa ja oppimista yhdistävää osaamista, tutkimusta, uudenlaisia koulutuspalveluja ja -tuotteita ja näiden pohjalta kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. EDUXR 2020 toimii myös ammatillisen koulutuksen oppimisympäristönä ja näyttöpaikkana POKE:n Digilabin tulevaisuuden teknologioiden opiskelijoille.

Lisätietoja:
Juha Eskelinen, Tampereen yliopisto, juha.eskelinen@tuni.fi, +358400607548
Merja Juntunen, Jyväskylän yliopisto, merja.juntunen@jyu.fi, +358408054252

Tapahtuman pääideoijat ja yhteyshenkilöt, idean isä Juha Eskelinen Tampereen yliopistosta ja Merja Juntunen Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta lensivät tapahtumajärjestelyjen lomassa kuuhun. EDUXR 2020:n iltatapahtuman teemana on ”Fly Me to the Moon”.
Tapahtuman teknologisesta toteutuksesta ja esityssalin käytännön järjestelyistä huolehtii Poken Digilabin taitava teknotiimi.
Tapahtumien keskipiste, esityssali, valmiina ottamaan oppimisen laajenevista todellisuuksista kiinnostuneet osallistujat vastaan. Sali on tuttu ja turvallinen auditorio, jonka etuna myös virtuaalitodellisuudessa on se, että osallistujat näkevät paremmin eivätkä peitä toistensa näkyvyyttä. Ehkä seuraavalla kerralla auditorio on jo siirtynyt Marsiin…